زمان: چهارشنبه ۲۷ آذر ۹۸ نام استاد: حجت الاسلام والمسلمین مهدی رجائی پور سرفصلهای نشست علمی: ۱ـ مفهوم وحدت حوزه و دانشگاه ۲ـ نظریه مقام معظم رهبری ۴- وظایف حوزه نسبت به دانشگاه ۵- وظایف دانشگاه نسبت به حوزه چکیده نشست علمی: نشست علمی به مناسبت گرامیداشت وحدت حوزه و دانشگاه و شهادت دکتر مفتح با […]
زمان: چهارشنبه ۲۷ آذر ۹۸
نام استاد: حجت الاسلام والمسلمین مهدی رجائی پور
سرفصلهای نشست علمی:
۱ـ مفهوم وحدت حوزه و دانشگاه
۲ـ نظریه مقام معظم رهبری |
۴- وظایف حوزه نسبت به دانشگاه
۵- وظایف دانشگاه نسبت به حوزه |
چکیده نشست علمی:
نشست علمی به مناسبت گرامیداشت وحدت حوزه و دانشگاه و شهادت دکتر مفتح با حضور حجت الاسلام والمسلمین مهدی رجائی پور در جمع اساتید، کادر و طلاب در سالن اجتماعات مدرسه برگزار گردید.
با توجه به تعداد کثیر دانشجویان، اساتید دانشگاه، طلاب و اساتید حوزه این سوال مطرح می شود وحدت حوزه و دانشگاه به چه معناست؟
استاد نخست به بررسی معنای وحدت پرداختند و اذعان داشتند که این مبحث از زمان امام راحل هم مطرح بوده است، لذا تعریف حوزه قدیم نسبت به این مطلب بدین گونه است که اساتیدی چون شیخ بهائی که هم فقیه، ریاضی دان، منجم و… بودند در حقیقت نیازهای روز جامعه را می دانستند حتی بسیاری از بناسازی ها توسط ایشان صورت گرفته است اما امروزه رشته ها تفکیک شده و هر کسی تخصصی خودش را انجام می دهد.
با توجه به این قضیه دومبنا کلی به وجود می آید: مبنای علوم اسلامی و مبنای علوم غیر اسلامی؛ با این تفسیر بعضی مبنای دومی را قبول دارند که علوم فقط اسلامی نداریم….
بعضی نظر به این دارند که علوم اسلامی و غیر اسلامی نداریم این مساله شکاف اصلی را ایجاد کرده و تبعات فراوانی دارد.
مقام معظم رهبری بیان می کنند مبنای علوم غرب، غیر توحیدی هستند و نتیجه آن این است که عالم غیبی نیست خدایی نیست مثلا در علم اقتصاد هر چیز منفعت داشته باشد خوب است، باید گفت در تمامی علوم علوم اسلامی مطرح می شود، در علوم پزشکی، حتی فیزیک علوم الهی داریم مثلا فیزیک اسلامی و…
استاد در ادامه به بیانات مقام معظم رهبری در روز وحدت حوزه و دانشگاه در سال ۱۳۷۳اشاره نمودند که ایشان فرمودند:
ما دو نهاد اصیل دانشجویی داریم. یکی متوجه به کسب علوم مربوط به فهم و تبلیغ دین و نوآوری در مباحث دینی و نوآوری در فهم مسایل روز و حادث شونده در زندگی است که این حوزه است و کارش عبارت است از تحقیق در مسایل دینی و فراگرفتن احکام الهی در همه شؤون زندگی، آن هم نه فقط در آنچه که مربوط به کُنج محراب یا خانه است بلکه در قلمرو وسیع زندگی بشر، این گروه این را باید یاد بگیرند، احکام جدیدش را تحقیق کنند، ناخالصیها و ناسرهها را از آن بزدایند و آن را با زبان مناسب در هر جامعهای و هر زمانی و هر مخاطبی به رساترین شکل ممکن به مخاطبین برساند. این وظیفه آن نهاد حوزهای است و اسمش حوزه علمیه است.
یک نهاد دانشجویی دیگر داریم که این نهاد ناظر است به اداره امور زندگی مردم منهای مسایل مربوط به دین، مردم معاش دارند، کسب دارند، راه دارند، ساختمان دارند، جسم دارند، شناساییهای گوناگون لازم است. تحقیق در امور زندگی مردم لازم است علوم مختلف و انواع و اقسام دانشها، برای بهتر کردن و راه انداختن زندگی مردم، وجود دارد. این نهاد هم مشغول فراگیری این دانشهاست که اینها را فرا بگیرد… و آنها را برای پیاده شدن در جامعه آماده کند. تحقیقات نو، دنیایی را جذب کند و خودش به نوبه خود، تازههایی در این دانشها بیافریند و به بشریت عرضه کند. این هم یک نهاد دانشجویی دیگر.
حالا اگر هر دوی این نهادهای دانشجویی خوب کار کنند و با هم رابطه متقابل دوستانه و از خود دانستن یکدیگر داشته باشند معنایش این خواهد شد که این جامعه، هم دینش، هم دنیایش آباد خواهد شد. آنها جهتگیری زندگی او را تصحیح می کنند و اینها حرکات زندگی او را تسهیل میکنند. آنها فکر و ذهن و روح او را آنچنان که از زشتیها و نادرستیها میآلایند که بفهمد به کجا باید حرکت کند و اینها وسیله این حرکت را به دست او میدهند تا حرکت کند.
استاد فرمودند منظور از وحدت در پیام مقام رهبری به معنای یکی شدن نیست مقصود از اتحاد این است که کار حوزه کار دینی و جهت دهی به دانشگاه است و دانشگاه نیازهای روز جامعه را مرتفع سازد در حقیقت منظور پیوند برقرار کردن بین آن دو می باشد، دانشگاه باید اسلامی باشد روحیه سکولار بودن زایل شود با توجه به اینکه معتقد هستند که علوم اسلامی نداریم و این نظریه اثرات مخربی را به دنبال دارد…
نکته مهمی که قابل ذکر است اینکه مدرک گرایی ممنوع میباشد؛ چرا که در حوزه و دانشگاه رایج گردیده است و آفت رزومه سازی را به دنبال دارد، حقیقتاً مدرک نباید هدف شود.
استاد در ادامه وظایف حوزه نسبت به دانشگاه را بدین نحو برشمردند:
باید نسبت به علوم دانشگاهی حساس باشیم تا دانشگاه منهای دین نداشته باشیم در بعضی علوم دانشگاهی، فقر منابع دینی داریم و منابع غربی مطالعه و تدریس می شود مثلا علوم سیاسی، اقتصاد کپی برداری از غرب است به جای اینکه از منابع ائمه اطهار بهره برداری شود یا به طور مثال اقتصادنا شهید صدر مطالعه شود و استفاده گردد…
۱ـ نسبت به دانشگاه سکولار بی تفاوت نباشیم.
۲ـ اسلامی سازی علومی که از غرب دریافت می کنیم، ارتباط با غرب اشکالی ندارد فقط محتوای آن باید اسلامی شود و معنویت و اخلاق در علوم دانشگاهی را در جامعه جریان دهیم.
۳ـ علم بدون دین و دین بدون علم هر دو مخرب و منفی می باشد. همانطور هم که در روایت از ائمه اطهار«علیهم السلام»بیان شده «العلم حیات و الایمان نجات»
۴ـ تبیین کارکردهای دین مهم است که به مردم بفهمانیم دین چه استفاده ای برای مردم دارد دین امنیت و آرامش می آورد در روایات هم بیان گردیده است.
۵ـ پیوست فرهنگی هر کاری که می خواهد انجام شود مشخص شود مثلا برای ورود ماهوارده باید فرهنگ سازی شود….
در خاتمه به مواردی از وظایف دانشگاه نسبت به حوزه نیز اشاره کردند:
۱ـ موضوع شناسی ها: نکته مهمی که با گستردگی علوم بحث آن رواج پیدا کرده است موضوع شناسی ها و مفهوم شناسی ها مسئولیت دانشگاه می باشد مثلاً مباحث فقهی مرگ مغزی، دانشگاه ها باید با بررسی دقیق اثبات کند مرگ است یا خیر یا مباحث دوجنسیتی ها، شبیه سازی، باید دانشگاه موضوع را اثبات کند تا مرجع بتواند حکم آن را مشخص کند و فتوا دهد وقتی موضوع و مفهوم مشخص شود وضعیت مکلف هم مشخص خواهد شد.
۲ـ روش های نوین آموزش و پژوهش؛ مثلاً تولید نرم افزارهای علمی که با سرچ کردن کلی، مطالب مورد نیاز را به راحتی می توان دست پیدا نمود و در نتیجه تحقیقات زودتر انجام می شود و به نتیجه مطلوب می رسد..
استاد به روایتی از ائمه اشاره نمودند که «ایمان و علم دو رفیق همراه هستند که از هم جدا نمی شوند چرا که آثار مخرب به دنبال دارد. مثلا دزدی های اینترنتی یا شایعه سازی های مجازی که شخص علم دارد ولی چون دین ندارد در راه منفی استفاده می کند.
ایشان در خاتمه پاسخگوی سؤالات طلاب بودند و فرمودندکه اگر اخلاقیات در جامعه حضور داشته باشد و در زندگی اجتماعی جاری شود تأثیر گذار خواهد بود و علم همراه دین سودمندی برای جامعه را به دنبال خواهد داشت. اسلام در تمام زمینه ها حرف زده پس جهت را نشان می دهد می توان با برنامه ریزی به نتیجه مطلوب دست یافت.
در نهایت جلسه تقدیر از پژوهشگران فعال شرکت کننده در فعالیتهای پژوهشی مدرسه و ارائه گواهینامه به شرکت کنندگان در کارگاه آموزش رایانه کاربردی
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تمامی حقوق این سایت متعلق به مدرسه علمیه پیروان حضرت زهرا(س) است.
طراحی سایت : راستچین