زمان: ۲۷ مهر لغایت ۳۰ آبان ۱۴۰۰ استاد: سرکار خانم آمنه دلنیاد کارگاه با حضور استاد در فضای مجازی در سامانه مدرسه به صورت آنلاین با حضور طلاب برگزار شد. سرفصلهای ارائه شده: ضرورت و اهمیت خلاصه نویسی: کسب مهارت نگارشی، تلخیص شدن برخی کتب، آشنایی مردم از فرهنگ به صورت مختصر، عدم دسترسی همیشگی […]
زمان: ۲۷ مهر لغایت ۳۰ آبان ۱۴۰۰
استاد: سرکار خانم آمنه دلنیاد
کارگاه با حضور استاد در فضای مجازی در سامانه مدرسه به صورت آنلاین با حضور طلاب برگزار شد.
سرفصلهای ارائه شده:
ضرورت و اهمیت خلاصه نویسی: کسب مهارت نگارشی، تلخیص شدن برخی کتب، آشنایی مردم از فرهنگ به صورت مختصر، عدم دسترسی همیشگی به کتب، انتقال سریع پیام اصلی نویسنده، صرفه جویی در وقت.
اهداف خلاصه نویسی: نیاز به خلاصه از کتب، جلسه، مقاله،سمینار، نقد یک اثر ادبی یا محتوای کتاب و مقاله، انجام خلاصه در پایان کتب آموزشی، لزوم شرکت در مسابقه، تهیه جزواتی فشرده و کم حجم برای آزمون، ارائه گزارش کار شفاهی.
فواید خلاصه نویسی: بهرهگیری از یادداشتهای خلاصه، در مراحل بعد، به وسیله مراجعه مجدد به آنها، تمرینی برای کار قلمی و رشد نیروی نویسندگی انسان، تقویت بینش و رشد فکری انسان در سایه این گزینش و تلخیص، تسهیل برخورداری از محتویات کتب و مقالات، در حجمی اندک، ایجاد انگیزه در دانش آموزان برای مطالعه، کمک به در خاطر سپردن مطالب و از یاد نرفتن آنها.
تفاوت خلاصه نویسی با موارد مشابه (یادداشت برداری و ….): در یادداشت برداری و گزیده نویسی، دخیل کردن علاقه شخصی از جاهای مختلف، ولی در خلاصه نویسی، تمرکز در متنِ خاصّ، در یاداشت برداری عدم انسجام و پیوستگی میان گزیدهها، در خلاصه نویسی انسجام و پیوستگی میان متن، در باز نویسی، برگردان متون کهن (شعر یا نثر) به نثر بدون تغییر مفهوم و محتوا. حفظ اصول زبان فارسی توجه به سن و سطح فکر مخاطب. در خلاصه نویسی، نه پیام عوض میشود، نه قالب و محتوا و نه بهتر ساختن سبک نگارش؛خلاصه نویسی هدف: استفاده بهتر از فرصت است، اما در باز نویسی هدف: ارائه اثری متناسب با نیاز و ضرورتهای جدید فرهنگی و ادبی است. در باز آفرینی، تبدیل محتوا و سوژه کهن به اثر جدید متفاوت با اصل، ولی در خلاصه نویسی این طور نیست.
مراحل اجرایی کار خلاصه نویسی: مطالعه یا مرور اجمالی، پیش از اقدام به تلخیص، مشخص ساختن میزان و درصد تلخیصی که باید انجام شود، مشخص کردن موارد و مطالب اصلی و فرعی، هنگام مطالعه، حذف مطالب غیر عمده و باقی گذاشتن نکات اصلی.
حفظ امانت و اصالت در عبارات و محتوا، جداسازی فصلهای اصلی و فرعی و علامتذاری آنان، مشخص کردن هدفهای گوناگون تلخیص
الف)گاهی کتاب مفصّلی برای استفاده عموم، خلاصه میشود،
ب) گاهی چکیده یک کتاب، به نحوی ارائه میشود تا شوق مراجعه به اصل کتاب ایجاد شود،
ج)گاهی عصاره مطالب مفید یک کتاب، بدون رعایت انسجام و پیوستگی مطالب فراهم میگردد،
د)گاهی فهرستی از مباحث یک کتاب یا بحث تدوین میشود،
ز)گاهی دیدگاههای علمی یک کتاب استخراج میگردد،
.ر) گاهی هم محتوای یک کتاب، به صورت نمودار، جدول و اطلاعات آماری و دسته بندی شده هایی : تلخیص تفصیلی، ارجاعی، آزاد، فهرستی، موضوعی، علمی، و نموداری مطرح است
ارائه فعالیت به مخاطبین: انجام خلاصه کتاب و خلاصه مقاله مشخص شده با رعایت استانداردهای خلاصه نویسی با راهنمایی و نظارت استاد توسط مخاطبین در زمان معین شده
برای دانلود فایل اینجا کلیک کنید
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تمامی حقوق این سایت متعلق به مدرسه علمیه پیروان حضرت زهرا(س) است.
طراحی سایت : راستچین