۞ امام علی (ع) می فرماید:
هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

موقعیت شما : صفحه اصلی » پژوهش » نشست های علمی
  • شناسه : 13204
  • 05 بهمن 1400 - 11:49
  • 128 بازدید
  • ارسال توسط :
عنوان نشست علمی: زندگی علمی حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها»

عنوان نشست علمی: زندگی علمی حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها»

اساتید محترم: خانم ها : معصومه سادات هاشمی، محبوبه زلفی زاده، طاهره عضدی نیا زمان: یکشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۰

اساتید محترم: خانم ها : معصومه سادات هاشمی، محبوبه زلفی زاده، طاهره عضدی نیا

زمان: یکشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۰

سرفصل‌های نشست علمی:

۱-  مصحف حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها»
۲- محتوای مصحف حضرت زهرا«سلام الله علیها»
۳ـ منزلت علمی حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها»
۴ـ علت اصلی اهمیت و نفوذ حضرت زهرا«سلام الله علیها»
۵ـ برشماری احادیث در بعد زندگی علمی حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها»
۶ـ ابعاد علمی حضرت زهرا«سلام الله علیها»

میزگرد علمی«زندگی علمی حضرت فاطمه زهراسلام الله علیها» به مناسبت میلاد باسعادت حضرت با حضور  اساتید ارجمند خانم معصومه سادات هاشمی (محوریت سخنان ایشان: مصحف حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها»)، خانم محبوبه زلفی زاده (محوریت سخنان ایشان: برشماری احادیث در بعد زندگی علمی حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها») و خانم طاهره عضدی‌نیا (محوریت سخنان ایشان: ارتباط علمی حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها») در جمع اساتید و کادر و طلاب در سالن اجتماعات مدرسه برگزار گردید.

نخست خانم زلفی زاده بیانات خویش را با محوریت (برشماری احادیث در بعد زندگی علمی حضرت فاطمه زهراسلام الله علیها) آغاز نمودند و به القاب حضرت اشاره نموده و در باب اشاره به ابعاد علمی حضرت بدین وجه تبیین نمودند که با توجه به روایات و احادیث می‌توان علم ایشان را به دو قسمت تقسیم کرد: (۱٫ علم لدنی: صحیفه، اخبارحوادث آینده و گذشتگان و ۲٫ علم آموختنی حضرت که خدمت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می‌رسیدند و پرسش می‌کردند.) همچنین استاد برای بیان رابطه بین ایمان و عمل به آیات الهی استناد نمودند و بیان این مهم که سخنان حضرت فاطمهسلام الله علیها برگرفته از کلام الهی است.

با توجه به روایات می‌توان برداشت کرد که حضرت، حجت خداوند بر سایر ائمه«علیهم السلام» است. در نتیجه در مقامات علمی و عملی بالاتر از همه این بزرگواران قرار گرفته است و برای اثبات این ولایت عظمی کتاب «فص حکمه عصمتیه فی کلمه  فاطمیه» تألیف علامه حسن زاده آملی را معرفی نمودند.

از پیامبر«صلی الله علیه و آله و سلم» روایت شده است که فرمودند: «و اگر وجود حضرت وصی علی«علیه السلام» نمی‌بود احدی کفو جناب فاطمه سلام علیها نبوده است؛…»

این نکته نیز قابل تأمل است که با توجه به شواهد می‌توان این مطلب را اذعان داشت که چگونه بانوی نمونه اسلام نه تنها قرآن راحفظ بودند و در خواندن آن تلاش فراوان داشتند بلکه در خطبه‌ای که برای اثبات حقانیت خویش خواندند با استفاده از آیات قرآن که گویای درجات والای علمی حضرتش بود در جهت احقاق حق خویش قیام نمودند. همچنین حدیث قدسی کساء نیز منبعی دیگر بر جایگاه علمی حضرت«سلام الله علیها» می‌باشد.

 در ادامه استاد خانم عضدی نیا در مورد علم حضرت فاطمه زهراسلام الله علیها به نکاتی اشاره نمودند: علت اصلی اهمیت و نفوذ حضرت، کمّ و کیف علوم و معارفی که از وجود پربرکت حضرت به یادگار مانده، از جمله تبیین این مطلب که خطبه حضرت زهرا سلام علیها مادر نهج البلاغه، و همه کلمات و نامه‌ها و خطبه‌های حضرت علی«علیه السلام» شرح این خطبه‌اند.  استاد فرزانه، محمّد حکیمی نیز گفتند: نهج البلاغه شرح خطبه‌های حضرت فاطمه سلام علیها است.  معارف خطبه «فدکیه» با منزلت علمی نهج البلاغه و قرآن قابل قیاس می‌باشند. به این معنا  که هر مطلبی از این خطبه را می‌توان در قرآن کریم و نهج البلاغه بررسی و دنبال کرد و سپس با کلماتی که از ائمّه اطهار علیه السلام باقی مانده‌اند مقایسه نمود؛ یعنی در حقیقت، می‌توان گفت: سرچشمه همه معارف قرآن و بیانات حضرت صدیقه سلام علیها و امیرالمؤمنین علیه السلام یکی است و آن خداوند متعال است.

همچنین به منزلت علمی حضرت و نمونه‌ای از جلسات تدریس و تفسیر قرآن حضرت اشاره نمودند.

در نهایت استاد خانم سادات هاشمی در تبیین مصحف حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها ذکر کردند: خداوند متعال که عالم مطلق است. علم او محدود به زمان نیست و گذشته و حال و آینده در نزد او یکسان است. این دانش و حکمت‌ خدایی که زمان را در می‌نوردد و تنها در اختیار اوست‌ شمه‌ای از آن را به هر کس که اراده کند عطا می‌کند.

«یُؤْتِی الْحِکْمَهَ مَنْ یَشَاءُ وَمَنْ یُؤْتَ الْحِکْمَهَ فَقَدْ أُوتِیَ خَیْرًا کَثِیرًا  (بقره ۲۶۹ )حکمت را به هر که مشیتش تعلق گیرد می‌دهد و آن کس که حکمت داده شده است همانا خیری بسیار داده شده است.» دانش و اسرار الهی در حد اعلای آن به پیشوایان دین، ارزانی گشته است و مصحف فاطمه سلام الله علیها مصداق بارزی از معارف و دانش‌های خدایی است که به زهرای مرضیه سلام الله علیها الهام شد.

همچنین معنای لغوی و اصطلاحی مصحف را بیان کردند و به اصل وجود مصحف حضرت با استناد به روایات اشاره نمودند، ذکر کردند که دریافت کننده مصحف حضرت فاطمه سلام الله علیها از جانب فرشته وحی حضرت جبرئیل بودند که نشانگر فضیلت بی‌پایان حضرت می‌باشد.

آیه الله جوادی آملی در شرح زیارت جامعه کبیره در ذیل عبارت «و مختلف الملائکه» در این باره این چنین می‌فرمایند:«همین محادثه و سخن گفتن جبرئیل علیه السلام و سایر فرشتگان سبب شد که آن حضرت “مُحَدَّثه” لقب بگیرد.

همچنین استاد در رد شبهه وارده؛ مبنی بر اینکه عده‌ای گمان کرده‌اند که میان نبوت و وحی و یا میان نبوت و سخن گفتن با ملائکه ملازمه وجود دارد، از این رو گفته‌اند با توجه به اینکه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم خاتم انبیا و رسل هستند بعد از ایشان نزول ملائکه رخ نداده است و لذا اعتقاد به مصحف حضرت فاطمه سلام علیها صحیح نمی‌باشد. دلایلی روشن را بیان کردند.

در روایات بسیاری حضرت علی علیه السلام به عنوان نگارنده مصحف معرفی شده‌اند، روایات، تعابیر مختلفی در مورد املا کننده این مصحف ذکر شده است. خداوند متعال ملک جبرئیل  و رسول الله  کسانی هستند که در روایات به عنوان املا کننده مطرح شده‌اند.

و در خاتمه استاد تبیین کردند که سخنان برای حضرت فاطمه سلام علیها  و برای تسلای خاطر ایشان نازل شد، لذا این مصحف، منسوب به حضرت فاطمه سلام علیها شده است.

همچنین در مورد محتوای مصحف آنچه که در مصحف نیامده را قرآن و احکام شرعی معرفی کردند و اینکه به نوشته‌هایی که در موضوعات و مطالبی غیر از آیات قرآن نوشته شده باشد نیز مصحف اطلاق می‌گردد و مصحف فاطمه سلام علیها به همین اعتبار است.

آنچه در مصحف بیان شده؛ بخشی از معارف الهی است که به وسیله جبرئیل به حضرت زهرا سلام علیها الهام شد و به عنوان اسرار امامت در اختیار ائمه معصومین  علیه السلام قرار گرفت. از این رو محدود به زمان و مکان نبوده و قابل قیاس با دانش­های بشری نیست. مطابق روایات این مصحف شریف شامل موارد زیر می باشد:

الف) خبر از جایگاه رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم وآینده فرزندان حضرت فاطمه سلام علیها

ب)نام پیامبران و اوصیاء

ج)  حوادث آینده

د)نام تمام فرمانروایانی که تا قیام قیامت به حکومت خواهند رسید

ه) حجم مصحف که از امام صادق علیه السلام ذکر شده که سه برابر قرآن است.

ز) سرنوشت مصحف: بنا بر روایات متعددی که در جوامع حدیثی مکتب اهل بیت علیهم السلام ثبت است، مواریثی خاص از علم و سلاح معصومین علیه السلام دراختیار جانشینان معصومشان قرار می‌گیرد؛

 مواریثی که بخشی از شئونات امامت به شمارمی‌روند. مصحف حضرت فاطمه سلام علیها نیز بر طبق روایات همچون میراثی در نزد ائمه بوده است و ایشان در هنگام شهادت آنرا به امام بعدی می سپردند و هم اکنون نزد امام زمان(عج) است که یکی از نشانه‌های حضرت همراه بودن مصحف حضرت فاطمه زهرا«سلام الله علیها» با ایشان می‌باشد. در خاتمه تحقیقاتی که اساتید در این زمینه انجام دادند تحت فایل پاورپوینت جهت مطالعه و بهره‌‌بری و تحقیق بیشتر در اختیار مخاطبین قرار داده شد.

برای دانلود فایل اینجا کلیک کنید.

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*