۞ امام علی (ع) می فرماید:
هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

موقعیت شما : صفحه اصلی » پژوهش » معرفی کتاب » نشست های علمی
  • شناسه : 13572
  • 30 آبان 1401 - 10:40
  • 19 بازدید
  • ارسال توسط :
نشت علمی :معرفی کتاب سنتی بی‌بدیل(نقش مباحثه در فهم عمیق)”

نشت علمی :معرفی کتاب سنتی بی‌بدیل(نقش مباحثه در فهم عمیق)”

زمان: ۲۴ آبان ۱۴۰۱ استاد: سرکار خانم اشرف سادات نوعی باغبان جلسه معرفی کتاب «سنتی بی‌بدیل (نقش مباحثه در فهم عمیق)» با حضور  مؤلف کتاب خانم اشرف السادات نوعی باغبان و مجری کارشناس خانم سمیه حسین پور با همکاری مدارس علمیه خواهران پیروان حضرت زهرا«سلام الله علیها»، الزهرا«سلام الله علیها» مشهد، الزهرا«سلام الله علیها» قوچان، […]

زمان: ۲۴ آبان ۱۴۰۱

استاد: سرکار خانم اشرف سادات نوعی باغبان

جلسه معرفی کتاب «سنتی بی‌بدیل (نقش مباحثه در فهم عمیق)» با حضور  مؤلف کتاب خانم اشرف السادات نوعی باغبان و مجری کارشناس خانم سمیه حسین پور با همکاری مدارس علمیه خواهران پیروان حضرت زهرا«سلام الله علیها»، الزهرا«سلام الله علیها» مشهد، الزهرا«سلام الله علیها» قوچان، معصومیه«سلام الله علیها» چناران، ریحانه‌الرسول«سلام الله علیها» تربت حیدریه به صورت حضوری و مجازی و آنلاین در سامانه lms2 جهت بهره‌بری اساتید و طلاب، در جمع ایشان برگزار شد.

سرفصل‌های نشست علمی:

۱ـ معرفی اجمالی اثر

۲ـ فلسفه یا ضرورت و هدف تدوین اثر

۳- آداب مباحثه، انجام کارهای قبل مباحثه

۴ـ روش صحیح مباحثه

۵ـ ویژگیها و معیارهای هم مباحثه

۶ـ نقش پیش مطالعه در مباحثه، آسیب شناسی مباحثه

کتاب به لحاظ محتوایی کتاب عالی می‌باشد و نشان دهنده تتبع و تلاش مؤلف است و وجود نمودارها مطالعه کتاب را تسهیل می‌نماید، جهت معرفی کتاب مذکور سوالاتی از جانب مجری کارشناس مطرح شد و مؤلف محترم کتاب پاسخگو بودند که به شرح زیر می‌باشد:

*معرفی اجمالی اثر، فلسفه یا ضرورت و هدف تدوین اثر

از وظایف مهم طلاب اینکه دغدغه‌های مقام معظم رهبری را جامع عمل بپوشانند که مباحثه از دغدغه‌های مهم ایشان می‌باشد و اسم این کتاب از روی سخن حضرت آقا به عنوان سنتی بی‌بدیل گرفته شده، سنت مباحثه از بی‌بدیل‌ترین سنتهاست.

نخستین سؤال طلاب تازه ورود این است که منظور از مباحثه چیست؟ و بیشتر این مهم به صورت مطالعه در حال اجراست در حالیکه هدف از مباحثه غیر از مطالعه می‌باشد و در پاسخ جهت رفع سؤالات، سعی شده شکل مباحثه مرسوم در کتاب آورده شود.

در قسمت مبادی بحث به تعریف مباحثه، اهمیت مباحثه، هدف و فواید مباحثه، جایگاه مباحثه، آداب و آثار مباحثه اشاره شده است.

مقدمات مباحثه: اول پیش مطالعه است، دوم حضور در کلاس، سوم افرایش انگیزه در مطالعه، چهارم هدف که باید مطالعه مفید و کاربردی باشد،

مطالعه باید با هدف مباحثه صورت پذیرد.

انجام کارهای قبل مباحثه:

قبل از مباحثه باید مطالب را مطالعه کنیم یعنی همان مطالعه به قصد مباحثه باشد، برای مباحثه باید به معیار انتخاب هم بحث و ویژگی‌های هم بحث خوب توجه شود.

برای مطالعه اولیه خودمون:

باید فرهنگ لغت، دفتر یادداشت، اینترنت، قلم و خودکار داشته باشیم و مطالعه دقیق با رفع ابهامات صورت پذیرد. با عضو شدن در سایت ابرنور از همه نرم افزارهای نور و فرهنگها می‌توان استفاده کرد.

دورکردن چیزهایی که باعث نگرانی و اضطراب می‌شود، در حقیقت آرامش کامل برای مطالعه با مشورت کردن با کسی که مشکل‌گشا می‌باشد تا فکر آزاد شود و بتوانیم به وظیفه اصلی بپردازیم.

حین مطالعه:

حفظ آرامش درونی، ذهن فعال، نکته برداری، تندخوانی، صحیح نشستن، تکرار مطالب مهم، یادداشت برادری، طبقه بندی، هایلایت، در حین مطالعه از خوابیدن،. تکیه دادن و داز کشیدن خودداری کنید، چرا که علم نور هست و باید آداب مطالعه رعایت شود تا انتقال علم صحیح صورت پذیرد.

بعد از مطالعه:

مرور مطالب، توجه به ملحقات درس(زیرا کمک می‌کند به فهم درست درس)، تبادل نظر

مباحثه:  برای مباحثه باید برنامه داشته باشیم. باید مرور روزانه.. مرور هفتگی.. مرور ماهانه و مرور سالانه داشته باشیم.

کسی که مطالعه درستی ندارد، هدف ندارد، باید هدف کلی داشته باشیم و  برای رسیدن به آن هدف‌های کوچک‌تری انتخاب کنیم و برای رسیدن به آنها در قدم اول برنامه‌ریزی صحیحی داشته باشیم و بزرگترین هدف یک طلبه، باید سربازی برای آقا صاحب الزمان باشد.

برای مباحثه در قدم اول؛ انتخاب اعضای گروه مباحثه است؛ هم بحث خوب باید هم سطح باشند تا بتوانند در کنار هم رشد کنند.

دوم اینکه؛ نباید فقط به قوت علمی هم بحث اکتفا کرد، بلکه باید از لحاظ اخلاقی و رفتاری، اعتقادی هم مورد بررسی قرار گرفته تا خودسازی صورت بگیرد.

  • معیارهای هم مباحثه: پایبندی به اخلاق عملی، علم همراه با تقوا و ایمان، خوش رفتاری در عمل، حضور جدی در مباحثه ، انگیزه برای مباحثه

بیان نکات لازم، نقد پذیر بودن، منظم بودن

  • ویژگی‌های هم بحث؛

داشتن پشتکار کافی، داشتن اعتماد به نفس، پرهیز از دیدگاه غلط؛ بخصوص در موارد اعتقادی، داشتن فهم عمیق در مطالب، خودخواه و خود محور نبودن، موجب رشد و کمال هم بودن، مهارت کاووش فکری، بالا بودن فهم دینی

مباحثه صحیح:

برای یک مباحثه صحیح باید آسیبهای آن را نیز شناخت و رعایت کرد.

قبل از تدریس توسط استاد، مطالعه دقیق صورت پذیرد،کتاب‌های جانبی هم مطالعه شود و یک خلاصه کوچک تنظیم شود و قبل از تدریس با هم بحث خود تبادل افکار و مباحثه انجام شود. بدین وجه در حین تدریس سوالات هدفمند از استاد می‌توان پرسید.

بعد از تدریس، مطالب تدریس شده را مرور کردن و مطالعه کتابهای جانبی و منابع پیرامون بحث درس نیز انجام شود.

بعد خلاصه نویسی کرده و مباحثه انجام می‌شود.

در خاتمه استاد به مطالعه دقیق جزئیات مباحث کتاب طلاب را تشویق نمودند و اینکه مطالعه صحیح و هدفمند همراه با مباحثه برای رسیدن هدف مطلوب صورت پذیرد و خواستار اجرای طرح مباحثه که در آخر کتاب نیز توضیح داده شده بودند.

به مناسبت هفته کتابخوانی نیز جهت ترغیب و استفاده طلاب از کتاب مذکور مسابقه خلاصه نویسی و ارائه کتاب در قالبهای مختلف برگزار شده است.

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*