زمان: ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ استاد گرامی: جناب آقای مسلم گریوانی نشست علمی معرفی کتاب : “خدایی که در این نزدیکی است” با همکاری واحد پژوهش مدارس علمیه#الزهراسلام الله علیها_ مشهد، #پیروان حضرت زهراسلام الله علیها، # فاطمه الزهرا سلام الله علیها_ آشخانه، # حضرت معصومه سلام الله علیها_ سرخس، # الزهرا سلام الله علیها_ بجنورد، # الزهرا سلام الله علیها_ شیروان […]
زمان: ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
استاد گرامی: جناب آقای مسلم گریوانی
نشست علمی معرفی کتاب : “خدایی که در این نزدیکی است” با همکاری واحد پژوهش مدارس علمیه#الزهراسلام الله علیها_ مشهد، #پیروان حضرت زهراسلام الله علیها، # فاطمه الزهرا سلام الله علیها_ آشخانه، # حضرت معصومه سلام الله علیها_ سرخس، # الزهرا سلام الله علیها_ بجنورد، # الزهرا سلام الله علیها_ شیروان برگزار گردید.
سرفصلهای نشست علمی:
سوالاتی که در جلسه معرفی کتاب پرسیده شد.
۱- انگیزه مولف از تدوین این اثر چیست؟ ۲- هدف از تالیف این اثر چیست؟ ۳- محتوای کتاب |
۴- وجود خدا را چگونه برای کودکان و نوجوانان ساده سازی کنیم؟
۵- چرا در این کتاب از مثال استفاده نمودید؟ ۶- چند نمونه کتاب در زمینه کلامی اعتقادی معرفی می نمایید؟ |
انگیزه مولف از تدوین این اثر چیست؟
این اثر به انگیزه تامین نیاز والدین، مربیان و معلمان جهت پاسخگویی به پرسشهای کودکان و نوجوانان درباره خدا نگارش یافته است. همچنین این اثر به تربیت ایمانی و درونی کودک پرداخته و به شیوهها و مراحل پرورش ایمان کودک و نوجوان به خدا نیز توجه کرده است.
هدف از تالیف این اثر چیست؟
هدف، تحلیل رابطه میان خدا دوست داشتنی ترین حقیقت آسمانی و کودک و نوجوان دوست داشتنی ترین موجود زمینی است.
وقتی دیدم در بیرون از مرزهای اسلامی به کرات آثاری پیرامون کودک و پرسش های او درباره خدا منتشر می شود و به همان صورت در درون مرزهای دینی ما توزیع می شود، به این اثر دست یازیدم تا پاسخ ما به پرسش های کودکان و نوجوانان درباره خدا براساس تعلیمات دینی خودمان باشد نه خدایی که در برخی ادیان و مکاتب انحرافی معرفی شده است.
محتوای کتاب:
این کتاب از سه بخش کلی تنظیم شده است.
بخش اول: چگونه خدا را به فرزندان خود معرفی کنیم ؟ (پاسخ به پرسش های کودکان و نوجوانان درباره خدا)
بخش دوم: چگونه ایمان به خدا را در دل فرزندان خود شکوفا کنیم؟
بخش سوم: مجموعه ای از داده ها درباره دو بخش پیشین
وجود خدا را چگونه برای کودکان و نوجوانان ساده سازی کنیم؟
بی تردید دشوارترین و در عین حال شیرین ترین موضوع در معارف دینی مساله خداست و چون پای معرفی خدا به کودک و نوجوان به میان می آید این دشواری با چند دلیل دو چندان می شود
دلیل اول: بحث مفهوم خدا که اثبات خدا ، وجود خدا باید تبیین شود
دلیل دوم: انتقال مفاهیم به کودک چون فاصله ادراکی ما با کودکان زیاد هست
دلیل سوم: مفاهیم و براهین کلامی و فلسفی که به صورت کاربردی به کودک تفهیم شود.
برخی از والدین درباره آموزش اعتقادات به کودکان و نوجوانان بر این باورند که اصول اعتقادی ما پر از استدلال های عقلی و سنگین است و فهم و هضم آن ها برای کودکان ممکن نیست، مثلا در مورد خدا نمی توان برای کودک ادله اثبات وجود خدا را به خورد کودک داد.
این دسته از والدین با این استدلال نا تمام، خودشان را در امر تربیت اعتقادی کودک راحت کرده اند در حالی که:
اولا کودکان از بدوآفرینش خداشناس و خدا گرا هستند و ایمان به خدا در درون همه انسان ها وجود دارد از این جهت معرفی خدا به کودک زحمت چندانی ندارد .
ثانیا بیانات ساده تری به جز ادله عقلی برای خدا و معرفی او وجود دارد مثل راه طبیعت و خلقت
ثالثا همان ادله عقلی را نیز با زبانی ساده و آمیخته با مثال و با در نظر گرفتن درک و شعور کودک می توان به کام او ریخت. مگر نه این است که دانش ریاضی علی رغم ذهنی بودن، در نظام آموزشی دنیا برای سطوح مختلف تدریس می شود؟ اعتقادات را نیز مثل ریاضیات می توان به کودک و نوجوان ارائه کرد، ولی با برنامه ریزی دقیق در سطوح مختلف، ذهن کودک این توانایی را دارد که حقایق والا و معارف عمیق دینی و علمی را با زبانی ساده و مستدل بفهمد ، ببلعد و بپذیرد.
هم چنانچه که جان لاک اندیشمند و فیلسوف غربی در این باره می گوید: « اندیشه خدا را از همان آغاز کودکی می توان در نهاد فرزندانمان جای داده عشق و احترام به خدا را در روانشان بدمیم.
چرا در این کتاب از مثال استفاده نمودید؟
ما در این کتاب از مثال های گوناگون استفاده کرده این مثال هایی از آن چه در پیرامون ما می گذرد گفته ایم : « خدا مثل این است … مثل آن است….» هدف از این مثال ها اصطلاحا برای تقریب به ذهن مخاطب است. تمثیل راه ارتباط مربی و متربی است، مثال پلی است از آن چه می بینم به آن چه نمی بینم نردبانی است از محسوس به معقول و وسیله ای برای ارتباط ناخدا (انسان) با خدا؛ وگرنه خداوند برتر از مثل و شبیه است او پیراسته از این پیرایه هست.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تمامی حقوق این سایت متعلق به مدرسه علمیه پیروان حضرت زهرا(س) است.
طراحی سایت : راستچین